Glasservice - laga stenskott eller byta vindruta?

Vi har lång erfarenhet av att laga stenskott och byta vindrutor. Toyota kan laga alla typer av bilglas oavsett vilken årsmodell bilen har. En stenskottslagning går snabbt att åtgärda och är inte så kostsam. För den som har en märkesförsäkring kostar det från 100 kr i självrisk.

Vid skada på bilglas

  • Kontakta oss på Toyota i Kalmar eller Karlskrona.
  • En skada på glastaket kan ersättas via vagnskadeförsäkringen eller vagnskadegarantin.
  • Skadeblankett får du av oss när vi kontrollerar om rutan går att laga eller behöver bytas
  • Om du har frågor om glasskador ring oss på 0455-319190 eller 0480-408600

Stenskottslagning – när måste man laga ett stenskott?

För dig som har fått ett stenskott på rutan försöker vi alltid att laga stenskottet i första hand om det är möjligt. Ett stenskott som måste lagas, är ett stenskott som har en liten spricka i sig. Är det bara en grop och ingen spricka så gör man ingenting. Gropar lagas i regel inte. Ett tips är att skydda sprickan med en tejp till dess att det har lagats. En lagning av stenskott kan förhindra att rutan spricker och hela vindrutan behöver bytas ut.

För att vi ska kunna laga stenskottet krävs det att stenskottet är mindre än en gammal femkrona, att det inte är för många stenskott på en ruta och att stenskottet inte sitter för nära rutans kant (5 cm). Efter en lagning kan du se en svag brytning vid tex. lågt stående sol eller regn, därför lagas inte stenskott i synfältet (röd färg).

Stenskott_framruta

Skador belägna nära en A-stolpe eller taket får inte repareras eftersom vindrutan fungerar som en del av säkerhetsburen. Skador som befinner sig i det indirekta synfältet kan repareras om de är mindre än 15 mm (gul färg).
Skador på vindrutans övriga områden kan repareras – men bara om de är mindre än 25 mm (grön färg).

Laga stenskott samtidigt som du gör andra reparationer

Våra bilglasmästare fixar stenskottslagningen samtidigt som du gör andra reparationer. Allt för att spara tid åt dig.

Byta vindruta – är din vindruta en trafikfara?

Flera studier visar att slitna vindrutor är en bortglömd trafikfara. Studierna visar att slitage på bilars vindrutor ger nedsatt sikt redan efter ca 8.000 mil och påverkar även förarbeteendet. En sliten eller skadad vindruta bör därför kontrolleras och bytas eller lagas snarast.

Chansa inte – kolla i vilket skick din vindruta är hos oss på Toyota. Vi gör en snabb kontroll av din bilruta, så att du säkert vet i vilket skick just din ruta är. Mer om undersökningen finns att läsa i sin helhet på www.vti.se.

Säkerhetsfunktioner i vindrutan

Bilens vindruta säkerställer inte bara sikten framåt, den är också helt avgörande för karossens hållfasthet. I allt fler Toyotabilar finns viktiga säkerhetsfunktioner i vindrutan, till exempel aktiva system för krockskydd och farthållare.

Läs mer om Toyotas aktiva säkerhetssystem

Att tänka på för dig som måste byta vindruta

När du byter rutan hos din auktoriserade Toyotaverkstad så kan du känna dig trygg att bilens säkerhetssystem bibehåller sin funktion även efter bytet. Detta eftersom våra verkstäder bara använder Toyotas originaldelar och också utför de viktiga kalibreringar som krävs för att bilens säkerhetsfunktioner fortsatt ska fungera korrekt.

Kanske också dags för service? Passa på att serva din bil i samband med att du byter din ruta. Så behöver du bara lämna ifrån dig bilen vid ett tillfälle.